24 aprilie 2024

Prezentare

„Atelierele Construcţia de la Ineu” este un proiect cultural organizat de Asociaţia Underground Festival, în parteneriat cu Primăria oraşului Ineu şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). „Atelierele Construcţia de la Ineu” se vor desfăşura în perioada 30 iulie-11 septembrie 2021.

„Atelierele Construcţia de la Ineu” îşi propune, de fapt, o regenerare urbană, prin intermediul culturii, a unui spaţiu public din Parcul Central al oraşului Ineu. În acest spaţiu au fost abandonate opt blocuri din calcar, aduse aici în anii ’80 ai secolului trecut pentru o tabără de sculptură. Aceste blocuri de calcar vor fi transformate în opere de artă de către cinci sculptori invitaţi să participe la o tabără de creaţie. Sculptorii Florin Marin, Elena Ilash, Alexandru Potecă şi studenţii Alexandru Smuczer şi Vlad Emană sunt cei care au acceptat invitaţia organizatorilor. Tabăra de creaţie va fi precedată de o expoziţie a schiţelor de lucru ale sculptorilor.

„Atelierele Construcţia de la Ineu” vor mai găzdui alte trei ateliere, de interferenţă culturală, care îşi propun promovarea şi susţinerea taberei de creaţie a sculptorilor, dar şi implicarea directă a locuitorilor oraşului în îmbogăţirea vieţii culturale a Ineului.

Atelierul de artă plastică, intitulat „Mash-up”, va fi coordonat de Andrei Hedea, originar şi locuitor al Ineului. Andrei Hedea îşi propune folosirea mai multor tehnici de artă plastică pentru a crea lucrări artistice împreună cu participanţii la atelierul condus de el. Atelierul se va încheia cu o expoziţie permanentă, donată Primăriei oraşului Ineu.

Atelierul de artă fotografică va fi coordonat de Viorel Gantner. Participanţii la acest atelier vor fi iniţiaţi în arta fotografică, abordând mai multe tehnici fotografice. De asemenea, atelierul de artă fotografică va avea şi rolul de a imortaliza clipele de creaţie ale celorlalte ateliere din cadrul proiectului. Atelierul de artă fotografică se va încheia cu o expoziţie permanentă, care va fi donată Primăriei Ineu.

În fine, dar nu în ultimul rând, atelierul de scriere creativă, condus de criticul literar şi poeta Lucia Cuciureanu, îşi propune iniţierea participanţilor în arta scrierii, patronată de una dintre Muze. Atelierul de scriere creativă se va încheia cu publicarea textelor participanţilor.

„Atelierele Construcţia de la Ineu” este un proiect cultural manageriat de Ovidiu Balint. Imaginea, promovarea şi grafica proiectului sunt coordonate de Mircea Pascariu, iar activitatea economică este coordonată de Pager Agneta.

About Author