24 aprilie 2024

Lucia Cuciureanu – Jurnalul unor zile duse

Trei zile s-a făcut soare în mine.

După douăzeci de nopți

încă mă mir.”

Am fost la Ineu. Cu un Atelier de scriere creativă. Parte din Proiectul „Atelierele Construcția Ineu”, propus de Ovidiu Balint. Am fost la Ineu pentru că eu cred că doar oamenii buni la ceva pot face minuni. Pot avea încredere în ceilalți, pot să și-o dorească și pot acționa în consecință.

Am fost la Ineu. În Parcul Dendrologic. Sub un cort. Acolo i-am întâlnit pe Denisa-Bianca Balea, pe Alexandra-Gabriela Popescu, pe Tara Tripa, pe Delia-Amalia Șanta, pe Bianca-Florina Liber, pe Marina Popa, pe Patrik-Vasile Dreghici.

Din Bacova, Timiș, ne-a urmărit Mădălina Aldescu. Poate la anul se vor aduna, tot aici, și alți tineri interesați de literatură.

Așadar, au fost (trei) zile de o mare forță de iradiere. Ne-am împărtășit preferințe, cunoștințe, temeri, vise.

Au fost indicatoare de scriere, „teme” care au fost rezolvate pe loc. Și mai târziu. Exerciții de scriere. Au fost lecturi de texte și glose pe marginea celor citite. Începând cu „rețeta” lui Kurt Vonnegut, textul „dacă vrei să fii scriitor” al lui Charles Bukovski și continuând cu texte proprii.

Au fost discuții febrile, care nu se vor uita mult timp. Plus că am și desenat.

Au fost „liste” de lectură, altele decât cele din programa școlară. Cărți și scriitori: Mircea Ivănescu, Mariana Marin, Cristian Popescu, Dan Sociu, Petre Stoica, Ion Mureșan, Dan Coman / Haruki Murakami, Anna Gavalda, Charles Bukovski și mulți alții.

Au fost cu noi doi invitați: actorul Ioan Peter Pit, el însuși un scriitor/dramaturg remarcabil. Și ⸎, poet „plastic”. Fermecători și proaspeți, buni cunoscători în ale scrisului. Ne-au cucerit în doi timpi și trei mișcări.

Va fi, sper, o carte care va cuprinde textele de la Ineu. Scrise de toți cei care s-au implicat/participat la Atelierul de scriere creativă.

Felicitări tuturor și sper să ne reîntâlnim.

Lucia Cuciureanu

About Author